Kdo je globalni izvajalec leta?

IFPI (Mednarodno združenje proizvajalcev fonogramov) je objavilo lestvico »Global Top 10« in za najbolje prodajanega glasbenega izvajalca leta 2017 razglasilo Eda Sheerana. Izjemne rezultate je lani dosegel z albumom ÷, skladbo Shape of you in drugimi singli. Na vrhu njihove letne lestvice sledijo štirje izvajalci založb znotraj skupine Universal, med tem ko je Sheeran varovanec založbe Atlantic/Warner.

Lestvica združenja IFPI je zasnovana na podlagi kombinacije merjenja obsega downloadov in streama ter prodaje fizičnih nosilcev zvoka. Ed Sheeran je marca lani izdal album ÷, ki je bil, po njihovih podatkih, najbolje prodajani album lanskega leta. Oznako multi-platinasti je osvojil na 36 trgih po vsem svetu. Najbolje prodajana skladba oz. singel lanskega leta je bila njegova skladba Shape of you, ki je bila multi-platinasta v 32 državah.

Med založbami prvi Universal
Ed Sheeran je s svojimi uspehi prvo mesto med založbami pripel svoji matični hiši Atlantic/Warner, v nadaljevanju lestvice pa si do petega mesta sledijo varovanci založb znotraj skupine Universal: Drake (2.), Taylor Swift (3.), Kendrick Lamar (4.) in Eminem (5.). »Letošnja lestvica »Global Top 10« je pravi odraz pestrosti globalnega glasbenega sveta. Vsak izvajalec na njej ima skozi talent in energijo, ki jo ustvarja s svojim delom, unikaten vpliv na glasbeno industrijo,« poudarjajo v IFPI.

Lestvica »IFPI TOP 10 GLOBAL RECORDING ARTISTS OF 2017«:
1. Ed Sheeran
2. Drake
3. Taylor Swift
4. Kendrick Lamar
5. Eminem
6. Bruno Mars
7. The Weeknd
8. Imagine Dragons
9. Linkin Park
10. The Chainsmokers

Vir: ifpi.com