Knjiga o glasbi '70 priča o albumima'

V zagrebškem Kaptol Boutique Cinema so konec lanskega leta predstavili knjigo '70 priča o albumima', ki je izšla 70 let po izidu prve plošče in ob hrvaškem Nacionalnem dnevu albuma.

Zgodbe sta zapisala glasbena kritika Zlatko Gall in Hrvoje Horvat. Za knjigo, katere format je prvi takšen projekt Hrvatske diskografske udruge (HDU), so začeli promocijo v družbi številnih glasbenih poznavalcev in strokovnjakov ter ljubiteljev glasbene umetnosti. O njej sta govorila avtorja, ob njiju pa tudi predsednik HDU Želimir Babogredac, podpredsednik Branko Komljenovič in urednik knjige Siniša Škarica, dolgoletni urednik številnih izdaj založb Jugoton ter Croatia Records. Pogovoru sta se pridružila še Ranko Balen (Grupa 220) in Željko Bebek kot nekdanji član skupine Bijelo dugme, saj so se zgodbe o albumih obeh skupin našle v knjigi.

 

»Hrvatska diskografska udruga s svojim delom že od samega začetka sledi svetovnim trendom, prav takšni projekti pa so primeri svetovnih praks. V tej knjigi je predstavljeno komaj 70 albumov od začetka založništva pri nas, pa vse do danes. No, resnica je, da obstaja precej več uspešnih izidov, ki jih bomo poskušali obeležiti v kakšni novi knjigi. Dogajajo se novi pogledi na glasbo, dogaja se neka nova generacija glasbenikov, o katerih bi imeli veliko povedati. Mi, tu kjer živimo, smo srečneži, ko govorimo o glasbi in lahko se pohvalimo z zavidljivim odstotkom uspešnih izdaj«, je povedal Želimir Babogredac.

V knjigi boste našli prvi album, ki je izšel na območju Hrvaške – album Iva Robića 'Pjeva vam Ivo Robić' (1956), poleg njega tudi kultni album 'Naši dani' Grupe 220, ki je bil prvi rock izid. Ob starejših albumih izvajalcev kot recimo Gabi Novak, Arsen Dedić, Zvonko Špišić, Drago Mlinarac in drugih, knjigo ustvarjajo tudi zgodbe o albumih nam bližjih letnic in različnih žanrov, tako da beremo o Gibonniju, Hladnem pivu, Edu Maajki, Oliverju Dragojeviču, Gustafu, Urbanu…

 

»Album je kot roman. Kot bi bilo neumno prečitati le eno poglavje v romanu, bi bilo enako, če bi poslušali le eno skladbo, ne pa doživeli cel album. Vsa stvar okoli tega je, da poskušamo iz posameznih uspešnih skladb izluščiti značaj albuma, kar daje smisel glasbi na našem področju«, je izjavil Hrvoje Horvat, soavtor knjige.

Foto: Marko Šolić