Minil je letošnji svetovni dan glasbe

Več kot 120 držav obeležuje svetovni dan glasbe, ljudje organizirajo brezplačne javne koncerte v parkih, na stadionih ter drugih javnih površinah, večinoma za ljubitelje glasbe in učence.

Svetovni dan glasbe je vsakoletno praznovanje, ki ga 21. junija praznujejo po vsem svetu. Dan, ki je namenjen spodbujanju mladih in ljubiteljskih glasbenikov k nastopanju. Na ta dan, znan tudi kot Music Day or Make Music Day, lahko vsak igra svoje najljubše instrumente za uživanje in sprostitev.

Vendar pa so letos zaradi ukrepov pandemije COVID-19, ki omejujejo dejavnosti, ljudje najverjetneje praznovali doma.

Prvi svetovni dan glasbe so praznovali na poletni solsticij v Franciji leta 1982, ko je nekdanji francoski minister za umetnost in kulturo Jack Lange skupaj z Maurice Fleuret ustanovil Fête de la Musique v Parizu. Fleuret je bila francoska skladateljica, glasbena novinarka in radijska producentka. Od takrat so glasba in njen pomen postali bolj znani po vsem svetu.

Po prvem praznovanju leta 1982 je festival z imenom Dan glasbe postal globalni dogodek. Kmalu po tem, ko je Francija priznala ta festival, ji je sledilo več držav, vključno z Indijo, Kitajsko, Malezijo, Italijo, Grčijo, Ekvadorjem, Mehiko, Kanado, ZDA, Rusijo, Avstralijo, Perujem, Brazilijo, Veliko Britanijo in Japonsko.

Da bi obeležili ta dan, veterani ali nadobudni učenci prikažejo svoj talent in ustvarjajo glasbo. Vsako leto na ta dan po vsem svetu potekajo brezplačni koncerti, da bi glasbo naredili dostopno vsem.

Že osmič se praznovanju pridružuje tudi Slovenija. Po prvih dveh edicijah, ki ju je v letih 2011 in 2012 organizirala Zadruga Celinka, od leta 2015 Praznik glasbe poteka vsako leto neprekinjeno pod krovno organizacijo SIGIC – Slovenskega glasbenoinformacijskega centra. Prazniku glasbe se vsako leto priključijo nova mesta, tokrat se bo praznovalo v kar enajstih slovenskih krajih, in sicer: v Ljubljani, Mariboru, Slovenski Istri, Novi Gorici, Murski Soboti, na Ptuju, v Celju, Rogaški Slatini, Kranju, Postojni in Železnikih.

Praznik glasbe vsako leto poteka 21. junija, na prvi poletni dan, ko je dan najdaljši in noč najkrajša. Muzicira se na številnih, za glasbo manj običajnih mestih, kot so ulice, trgi, parki, in druga mesta, kjer glasbeniki s svojimi nastopi presenetijo mimoidoče. V skladu s smernicami Fête de la musique so vsi nastopi za obiskovalce brezplačni. Koncerti so organizirani v duhu spontanih uličnih dogodkov in publika lahko glasbenike nagradi s prostovoljnimi prispevki. 

Letošnji Praznik glasbe je bil darilo glasbenikov za obet boljših časov za žive koncertne dogodke. 

Več na: https://www.praznikglasbe.si/