Neodvisne založbe zaslužijo 4 dolarje od 10 na globalnem trgu

Neodvisne založbe so v letu 2016 zabeležile možno rast. Največ zaslug za to ima dostop do glasbe prek streaming glasbenih platform. Kot razkriva poročilo organizacije Worldwide Independent Network (WIN), so neodvisne založbe lani ustvarile več kot 6 milijard dolarjev prometa.

Oceno trga neodvisnih založb je pripravila organizacija Worldwide Independent Network (WIN). V njej je sodelovalo 660 anketirancev (založb in distributerjev) iz 26 držav. Neodvisne založbe so v letu 2016 presegle 6 milijard dolarjev prometa in s tem predstavljajo 38 % svetovnega glasbenega trga.
Neodvisne založbe so v lanskem letu v prodaji zrasle za 6,9 % in 0,9 % v tržnem deležu. V obliki prodaje so neodvisne založbe izjemno zrasle (80 %) v prodaji glasbe s streamingom, ki je ustvaril 2,1 milijarde dolarjev prihodkov (v letu 2015 je bil ta prihodek 1,2 milijarde dolarjev). Tako gredo danes 4 dolarji od 10 k neodvisnim založbam.

Vedno močnejši
Največje svetovne založbe so v letu 2016 ustvarile 1,2 milijarde dolarjev prometa z distribucijo glasbe v lasti neodvisnih založb. Ta številka je po besedah organizacije WIN zelo pomembna v času, ko vedno večji delež distribucije glasbe predstavljajo glasbene platforme, ki uporabnikom ponujajo streaming glasbe, kot so Apple, Google in Spotify. Prav ti na moč neodvisnih založb pozabljajo, ko se z največjimi svetovnimi založbami pogajajo o plačilih nadomestil za uporabo.

Lastništvo, ne zgolj distribucija
V organizaciji WIN so poudarili, da je raziskava najbolj celovita oceno globalnega neodvisnega sektorja glasbenih založb. Glavna razlika WIN-ove raziskave v primerjavi z raziskavami trga Global Music Report, ki jih pripravlja mednarodno združenje fonogramske industrije IFPI, je, da temelji na lastništvu pravic in ne zgolj na distribuciji. Kot poudarjajo, upoštevanje distribucije ne predstavlja realne slike moči in rasti sektorja neodvisnega založb.

Raziskava WIN je dostopna tukaj

Vir: billboard.com