Okoli 30 spletnih velikanov bo plačevalo digitalni davek

Foto: EPA; finančni minister Bruno Le Maire

Vir: MMC RTVSlo

Načrtovani francoski davek na spletne velikane bo plačevalo "okoli 30" podjetij, je za časnik Parisien ocenil finančni minister Bruno Le Maire.

Davek naj bi obdavčil podjetja, katerih prihodki, ustvarjeni na spletu, globalno dosežejo vsaj 750 milijonov evrov, v Franciji pa 25 milijonov evrov. Večina podjetij, ki bo plačevala digitalni davek, bo ameriških, a ga bodo verjetno morala plačati tudi podjetja iz Kitajske, Nemčije, Španije, Velike Britanije in eno francosko podjetje. Zakonodaja, ki bi uvedla omenjeni davek, naj bi v parlament prispela ta teden.

EU brez dogovora o skupnem digitalnem davku

Davek bo znašal tri odstotke digitalnega prihodka, ustvarjenega v Franciji, je še dodal Le Maire. Zaračunali bi ga na podlagi provizij, ki jih spletne platforme zaračunajo na prodajo, ustvarjeno prek njih, in prihodkov, ustvarjenih s ciljnim oglaševanjem in prodajo podatkov o uporabnikih. Neposredne prodaje uporabnikom ta davek ne bo pokrival.

Francija je svoj digitalni davek napovedala decembra. Zanj se je odločila, ker na ravni Evropske unije ni dogovora o evropskem digitalnem davku. Skupen predlog Francije in Nemčije na to temo je naletel na nasprotovanje nekaterih drugih držav članic. Evropska komisija sicer ocenjuje, da tradicionalna podjetja v EU-ju v povprečju plačujejo okoli 23 odstotkov davka na dobiček, spletna podjetja pa med osem in devet odstotkov.