Rusija omejuje brezplačno glasbo na spletu

Glavni ruski družbeni spletni omrežji VKontakte in Odnoklassniki ter glasbena streaming platforma Boom so predstavili omejitve rabe brezplačne glasbe na spletu. Na ponudbo imetnikov pravic bo tako prišlo do premika k plačljivim glasbenim storitvam, ki naj bi nadomestil izpad prihodkov zaradi nelegalnega deljenja in uporabe glasbe.

Brezplačno predvajanje glasbe v obliki streaminga bo na ruskih družbenih spletnih omrežjih VKontakte in Odnoklassniki prek platforme Boom omejeno na 30 minut na dan. Uporabniki bodo omejitev lahko sprostili, če se bodo odločili za plačilo naročnine, ki bo na mesec znašala 149 rubljev oziroma 2,6 dolarjev. Mail.Ru Group, ki ima v lasti največji ruski družabni omrežji, se je za korak odločil zaradi vedno večjih teženj po zaščiti imetnikov pravic: »Naročnina na naše storitve omogoča imetnikom pravic, da za uporabo svojih del prejmejo ustrezno plačilo.« Premik k plačilu glasbe bo uporabnikom prinesel tudi dostop do bistveno razširjene glasbene knjižnice. Družba ima sicer podpisane pogodbe z vsemi največjimi svetovnimi založbami, kot so Universal Music Group, Warner Music Group, Sony Music Entertainment, Merlin Network in lokalnimi založbami.

Plačujejo imetnikom pravic
Glasbena streaming platforma Boom, ki je prav tako v lasti poslovne skupine Mail.Ru Group, je zaživela letos maja. Tako so s platforme VKontakte umaknili piratske strani, prek katerih so ljudje prej dostopali do glasbe. Korak je sledil tožbam, ki so jih v letu 2014 Universal Music Group, Sony Music in Warner Music Group vložili proti VKontakte. Te so se končale s podpisom pogodbe, ki je omogočil zaščito imetnikov pravic na tej platformi. Sledili so še podpisi pogodb z drugimi založbami. Danes tako Mail.Ru Group vsaki izmed največjih založb - Universalu, Warnerju in Sonyu, plačuje med 2 in 2,5 milijona dolarjev na leto.

Vir: billboard.com