'Shape of You' je prva skladba, ki je na Spotify dosegla 2 milijardi ogledov

Dnevi, ko je moral Ed Sheeran hoditi na zmenke v 'kolikor-lahko-poješ' restavracije in poskušat za kasneje napolnit tudi vrečko v žepu, so že zdavnaj mimo. Samo z njegovimi nastopi v živo je britanski glasbenik postal eden najbolj premožnih izvajalcev na svetu: po podatkih Forbes s 110 milijonov dolarjev letnega zaslužka. Tudi, če njegovi hiti malo usahnejo, verjetno ne bo nikoli več živel od instantnih rezancev.

Osnova za vse to je bil streaming, danes pa je Sheeran dosegel nov mejnik. Njegova skladba 'Shape Of You' je pravkar na Spotify presegla 2 milijardi ogledov in je tako prva pesem s takim dosežkom. Kolikor nam je znano, mu je (na Spotify) najbližje Drake z 'One Dance', z 1,6 milijarde ogledov.

Pa Spotify sploh ni stran, kjer bi Sheeranova 'Shape Of You' ustvarila najvišjo številko, saj je za to vsekakor rezerviran YouTube. Tam se številka suče pri 4 milijardah. To je torej dvakrat več kot Spotify, v to pa sploh ni všteto število ogledov kreatorjev in posnetkov, kjer je za video uporabljen 'Shape Of You'.

Pa vendar, za Spotify je mejnik 2 milijardi pomemben, saj ima platforma globalno vedno večji obseg. Poleg tega je podatek zanimiv tudi po tem, kako se v svetu streaminga podaljša življenjski cikel nekega hita. 'Shape Of You' je kot singel izšel januarja 2017 in v tem letu na Spotify dosegel 1,4 milijarde ogledov in nato 600 milijonov več v 2018. Brez novih materialov je Sheeran na petem mestu največkrat ogledanih izvajalcev na Spotify v letošnjem letu.

In nenazadnje ter za nas še kako pomembno: platforma Spotify, ki jo imajo nekateri za najboljšo legalno možnost poslušanja glasbe prek streaminga, v Sloveniji še vedno ni na voljo, zaradi česar smo še zmeraj, žal, idealna piratska oaza!