Slovenije ne bo v evrovizijskem finalu

Na prvem polfinalnem večeru tekmovanja za pesem Evrovizije v Kijevu se je predstavilo 18 izvajalcev. V sobotni finale so se uvrstili Moldavija, Azerbajdžan, Grčija, Švedska, Portugalska, Poljska, Armenija, Avstralija, Ciper in Belgija. Sloveniji z Omarjem Naberjem preboj v finalni večer ni uspel.

Torkov polfinalni večer je od 18 držav 10 prinesel vstopnico za sobotni finale. Še enkrat se bodo na velikem evrovizijskem odru v Kijevu zvrstile Moldavija, Azerbajdžan, Grčija, Švedska, Portugalska, Poljska, Armenija, Avstralija, Ciper in Belgija. Odločitev žirij in glasovalcev tokrat ni bila naklonjena udeležencem Eurosonga iz Albanije, Gruzije, Črna gore, Finske, Islandije, Češke, Latvije in Slovenije, ki jo je letos zastopal Omar Naber s pesmijo On My Way. O uvrstitvi v finale so odločali glasovi občinstva in strokovne žirije posameznih držav, ki so v skupno kvoto glasov prispevale 50 odstotkov. Slovensko žirijo so sestavljali Darja Švajger, Jernej Dirnbek, Gaber Radojevič, Aleksander Lavrini in Nika Zorjan.

Finale v soboto
V sobotni finale, kjer se bo za zmago na 62. izboru za pesem Evrovizije potegovalo 26 držav, je že uvrščenih pet držav, ki jim nastop pripada avtomatsko. Tako bodo brez strahu o izpadu zapeli predstavniki Italije, Francije, Nemčije, Španije, Velike Britanije in gostiteljice Ukrajine. Ob njih in ob zmagovalcih torkovega polfinala bo nastopilo še 10 izbranih v četrtkovem finalu.

Vir: rtvslo.si