Sony po 30 letih v izdelavo vinilnih plošč

Ena največjih svetovnih založb Sony Music bo po več kot 30 letih znova zagnala lastne proizvodne kapacitete za izdelavo vinilnih plošč. Proizvodnja bo stekla v hčerinski družbi Sony Music Entertainment Japan, saj so Japonci masovni uporabniki glasbe na fizičnih nosilcih zvoka. Prihodki od prodaje vinilnih plošč so se v letu 2016 zvišali za 23,5 % in so znašali 563,6 milijona dolarjev. Prodanih je bilo 37,5 milijona plošč, v letu 2015 pa 31,7 milijona

Trendi uporabe glasbe se v zadnjih letih močno spreminjajo. Čeprav se večina glasbe seli na splet in v pretočne vsebine, je, zanimivo, v porastu prodaja klasičnih vinilnih plošč. Tega se očitno zelo dobro zavedajo v založbi Sony Music, kjer bodo v svoji japonski podružnici po 30 letih naslednje leto marca spet začeli z lastno proizvodnjo vinilk. In zakaj Japonska? Po podatkih IFPI (Mednarodno združenje proizvajalcev fonogramov) je prodaja fizičnih nosilcev zvoka v tej državi lani predstavljala 73 % prihodkov glasbene industrije, s čimer je Japonska država z najvišjim deležem tako prodane glasbe na svetu.

Prihodki od vinilk rastejo, v boj tudi Warner
Prihodki od prodaje vinilnih plošč so se v letu 2016 zvišali za 23,5 % in so znašali 563,6 milijona dolarjev. Prodanih je bilo 37,5 milijona plošč, v letu 2015 pa 31,7 milijona. Zato Sony Music ni edini, ki v glasbeni prihodnosti vidi vinilne plošče. Warner Music Group je letos ustanovila novo založbo Run Out Groove, ki bo izdajala samo vinilne plošče. Posebnost založbe je, da bodo imeli glavno besedo uporabniki, ki bodo izbirali, kateri album bo vsak mesec izšel na ekskluzivni omejeni vinilni izdaji.

Britanski vinilni rekordi
V Veliki Britaniji je bila prodaja vinilnih plošč v letu 2016 najvišja v zadnjih 25 letih. Njihova prodaja raste že devet let zapored in predstavlja približno 5 odstotkov prodaje glasbenih albumov. V primerjavi z letom 2015 se je število prodanih vinilnih plošč povečalo kar za polovico. Britanci so kupili več kot 3 milijone vinilk, kar je največ po letu 1991. Med najbolj prodajanimi albumi leta 2016 so bile tisti z glasbo lani preminulega legendarnega glasbenika Davida Bowieja. V organizaciji BPI (Britanska fonogramska industirja) trend pojasnjujejo tudi z vedno večjo željo ljudi po fizičnem stiku z glasbo, saj se danes večina pesmi in albumov nahaja na digitalnih platformah.

Vir: Musicbusinessworldwide.com