SoundCloud odpustil 40 % zaposlenih

Spletna platforma SoundCloud je odpustila 173 zaposlenih ter zaprla svoji predstavništvi v Londonu in San Franciscu. Ponudnika platforme za nalaganje in deljenje glasbe so v preteklih mesecih že zapuščali ključni kadri, New York Post pa je med tem objavil, da naj bi se za nakup v Berlinu stacionirane družbe zanimala Apple in Deezer. SoundCloud je sicer lani več kot podvojil prihodke.

Zgodba spletne glasbene platforme SoundCloud se je začela pred 10 leti na Švedskem. Ustanovitelja Alexander Ljung in Eric Wahlforss sta ustvarila spletno mesto, na katerem bi si lahko glasbeniki med sabo delili svoja dela, a je projekt kasneje prerasel v resno spletno glasbeno platformo, kamor uporabniki nalagajo svojo glasbo in jo delijo z drugimi. Njihova glavna konkurenčna prednost še vedno ostajajo mnogi glasbeniki, ki svoje glasbe ne ponujajo na drugih platformah.

Nižanje stroškov za neodvisnost
V začetku meseca je SoundCloud objavil, da bo zaprl svoji predstavništvi v San Franciscu in Londonu ter vse aktivnosti prenesel na sedež družbe v Berlin in podružnico v New Yorku. Hkrati je najavil, da bo odpustil 173 od 420 zaposlenih. Obe potezi so v uradni izjavi za javnost utemeljili kot aktivnosti za zmanjšanje stroškov in izboljšanje finančne slike podjetja. Njen ustanovitelj in direktor Alexander Ljung je zapisal, da je to korak v bolj neodvisno prihodnost SoundClouda.

Lani podvojili prihodke
Podjetje, ki je lani sicer več kot podvojilo svoje prihodke, se bo po Ljungovih besedah še bolj osredotočilo na rast oglaševanja, naročnikov in njihove konkurenčne prednosti – umetnikov in ustvarjalcev, ki na platformo še vedno naložijo levji delež glasbe. Prav tako se bodo posvetili razvoju in večanju uporabe lani predstavljene aplikacije SoundCloud Go, ki za ceno mesečne naročnine omogoča dostop do vseh vsebin brez oglasov.

Zanimivi za Apple in Deezer
SounCloud so v preteklih mesecih sicer že zapuščali ključni kadri, kot so COO Marc Strigel, direktor financ Markus Harder in COO Stephen Bryan. Že lani so se pojavile govorice o prodaji podjetja. Za nakup naj bi se zanimal Spotify, a je ta decembra od prodaje odstopil. Kot v teh dneh piše New York Times se za nakup zdaj zanimata le še Apple in Deezer. V podjetju sicer ugibanj o prodaji ne komentirajo.

Vir: musicbusinessworldwide.com