Spotify gre na borzo in nove trge

3. aprila se bo po mnenju glasbenih strokovnjakov zgodil največji korak v zgodovini pretočne glasbe. Ponudnik streaming storitev Spotify bo namreč začel kotirati na newyorški borzi. Ob tem se s svojimi storitvami širi na nove trge in je zdaj na voljo v Južnoafriški republiki, Izraelu in Vietnamu, kmalu prihaja tudi v Romunijo.

Spotify bo od 3. aprila uradno na trgu investitorjev. V podjetju poudarjajo, da pri tem računajo na veliko zanimanje različnih vlagateljev. Podjetje je trenutno ocenjeno na več kot 20 milijard dolarjev, pri čemer je med 10 % in 20 % podjetja že zdaj v rokah največjih glasbenih korporacij – Universala, Sonya in Warnerja. Največji delež podjetja ima Sony, ki ima v lasti 5,7 % podjetja. Spotify je leto 2017 zaključil z 71 milijoni uporabnikov s plačljivo naročnino in 159 milijoni mesečno aktivnih uporabnikov.

Novi trgi v 2018
Storitve Spotifya so od marca na voljo na novih trgih. V podjetju so se jih odločili ponuditi uporabnikom v Južnoafriški republiki, Izraelu in Vietnamu, kmalu bo na voljo še v Romuniji. Prve tri države predstavljajo potencial 160 milijonov prebivalcev, od tega jih ima samo Vietnam 95 milijonov. V Južnoafriški republiki se lahko uporabniki odločijo za brezplačno 30-dnevno premium storitev, ki bo kasneje na voljo za 5 dolarjev na mesec. V Vietnamu so ubrali podobno taktiko, po izteku preizkusnega obdobja pa bodo uporabniki plačali 2,5 dolarja. V Izraelu bodo uporabniki plačevali 5,80 dolarjev na mesec. Spotify je tako danes na voljo v 64 državah po vsem svetu.

Vir: Music Business Worldwide