Spotify kupuje zagonska podjetja

Spotify je kupil še eno zakonsko podjetje. Tokrat so prevzeli švedski start up Soundtrap, ki je spletni snemalni studio in omogoča online ustvarjanje glasbe. V prvi polovici tega leta so kupili še štiri zagonska podjetja, za katera so odšteli 39 milijonov evrov.

Soundtrap je zagonsko podjetje in deluje v oblaku. Glasbenikom omogoča, da snemajo in urejajo svoje posnetke prek različnih naprav (računalniki, tablice, telefoni), v proces pa lahko povabijo tudi druge udeležence. Podjetje so ustanovili Per Emanuelsson, Björn Melinder, Gabriel Sjöberg in Fredrik Posse.

(Ne)demokratizacija
Soundtrap glasbenikom različnih profilov in zahtevnostnih stopenj omogoča spletno ustvarjanje glasbe, in to s pomočjo preproste tehnologije, ki vzpodbuja sodelovanje. V Spotifyu so ob tem izpostavili tudi hitro rast podjetja in vizijo podjetja, ki je po njihovih besedah usmerjena v demokratizacijo glasbenega ekosistema. Sicer ekskluziven nakup podjetja, kot je Soundtrap, prav demokratizacijo, po mnenju strokovnjakov, postavlja pod vprašaj.

Letos že štirje nakupi
Spotify je sicer v prvi polovici letošnjega leta kupil štiri zagonska podjetja: francoski Niland, angleški Sonalytic, ki se ukvarja z avdio podatki in njihovim prepoznavanjem, MightyTV, ki priporoča TV vsebine, in MediaChain, ki se ukvarja z ustvarjanjem knjižnice posnetkov. Za vsa štiri podjetja je odštel 39 milijonov evrov.

Vir: musicbusinessworldwide