Streaming in vinilke – hit leta v Veliki Britaniji

Digitalne glasbene platforme, ko sta Apple Music in Spotify, ter renesansa v prodaji vinilnih plošč sta glavna vzroka za največjo rast prodaje glasbe v Veliki Britaniji po letu 1998. Absolutni zmagovalec leta je Ed Sheeran, ki je imel največkrat preneseni album, skladbo in najbolj prodajano vinilno ploščo. Po drugi strani pa so na Otoku zabeležili padec prodaje zgoščenk in prenosa glasbe (download).

Potrošniki v Veliki Britaniji so v letu 2017 kupili več kot 135 milijonov albumov v različnih formatih – na zgoščenkah, vinilnih ploščah, digitalnem prenosu ali streamu. Rast je bila v primerjavi z letom 2016 9,5-%, prodaja pa največja po letu 1998, ko so bili na vrhovih lestvic glasbeniki, kot so All Saints, Massive Attack in The Verve.

Streaming je hit
Največji delež rasti nosi storitev streaminga, ki je dosegla 51,5 % celotne prodaje in je znašala 68 milijonov albumov. Tako je tudi ublažila padec prodaje digitalnega prenosa (downloada) in zgoščenk. Najbolj »streaman« glasbenik leta 2017 je bil Ed Sheeran, ki je lani izdal album Divide, skladba Shape of You pa je največkrat prenešena skladba leta. Prav tako se je povečala prodaja vinilnih plošč, in sicer na 4,1 milijona, kar je največ po letu 1991. Zanimivo je, da je tudi med vinilkami prvi album Eda Sheerana Divide.

Rast in padci
Vrednost prodane glasbe se je povečala za 10 % na 1,2 milijardi funtov, pri čemer so celotni prihodki britanske zabavne industrije znašali 7,2 milijardi. Prihodki v tem segmentu sicer rastejo že tretje leto zapored. Niso pa vsi kazalci pozitivni. Prodaja zgoščenk je padla za 12 %, prenosa glasbe (downloads) pa je bila manjša za 23,4 %. Se je pa povešala prodaja kaset, in sicer za 43 %, glede na leto 2016, a je še vedno znašala borih 22 tisoč primerkov.

Vir: BPI, The Guardian