TOP.HR MUSIC AWARDS – nove hrvaške glasbene nagrade

Kdo je največkrat predvajan in kdo najbolj prodajan na Hrvaškem so odkrile pred par dnevi podeljene nove glasbene nagrade, na podelitvi pa so bila najbolj eminentna glasbena imena: Severina, Nina Badrić, Gabi Novak, Zdenka Kovačiček, Željko Bebek, Toni Cetinski, Franka Batelić, Damir Kedžo, Natali Dizdar, Zvjezdan Ružić, Jure Brkljača, Pravila igre, Mia Dimšić, Lea Mijatović, Lara Antić i Luce.

 

Pod naslovom Top.HR Music Awards  sta sklenila sodelovanje Hrvatska diskografska udruga in RTL. Kategorije in nominiranci se določajo glede na radijsko predvajanje, prodajo albumov in streaming na Deezerju v letu 2019. Zaradi specifičnosti je nagrada požela izjemno zanimanje, tako strokovnega dela kot občinstva.

Opisali so jo takole: nagrada, ki istočasno slavi glasbeno potovanje, daljše od sedem desetletij, in se poklanja vsemu, kar je prišlo ali šele prihaja, je nastala kot dolgoletno sodelovanje Hrvatske diskografske udruge (HDU) in RTL-a, spojila pa je stare, a še zmeraj aktualne vrednote, kot so radijsko predvajanje, z novimi, kot je streaming.

Po podatkih, ki so jih zbrali z lestvic radijskega predvajanja HR Top 40 in vključujejo natančno število predvajanj s preko 140 radijskih postaj na Hrvaškem, je pesem leta Rekao si (Nina Badrič), moški izvajalec leta je Damir Kedžo, ženska izvajalka leta je Franka Batelič, skupina leta je Pravila igre,  novinec leta je Jure Brkljača. Najbolj prodajani domači album je Vrijeme (Parni valjak), medtem ko je tuji Let's Rock (Black Keys). Deezer singel leta je Rekao si (Nina Badrič), Deezer izvajalec leta Vojko V, turneja leta pa The Magic Tour (Severina).

 

Foto: Samir Cerić Kovačević, Marko Šolić