Unison poslal poziv hrvaškim radijem, televizijam in medijem

Unison Croatian Music Federation, krovna zveza hrvaških glasbenih društev, je včeraj na vse medije, radijske in televizijske postaje naslovila poziv, v katerem so zapisali:

Spoštovani,

Zaradi širjenja koronavirusa na Hrvaškem, so se glasbena industrija in mnoge z njo povezane dejavnosti, znašle v krizni situaciji: odpovedani koncerti, turneje, festivali, snemanja in razne promocijske aktivnosti. Čeprav je odločitev o odpovedih dogodkov in prepovedi druženja razumljiva in edina mogoča, kriza resno skrbi vse domače kreativce in ogroža prihodnost njihovega ustvarjanja.

Najhujšo škodo trenutno trpijo glasbeni izvajalci, katerih prihodki so izključno javni nastopi, koncerti in direktna prodaja glasbe. Veliko število glasbenikov je v produkcijo in promocijo investiralo ogromna sredstva, misleč, da se jim bodo povrnila s koncertnimi aktivnostmi.

Trenutno se radijski in televizijski eter , bolj kot kadarkoli, kaže kot koncertni oder in 'teren', imun na pandemijo in prepovedi druženja.

Zanesljiv sistem kolektivne zaščite glasbenih pravic, ki ga imamo na Hrvaškem, omogoča glasbenim avtorjem in izvajalcem zaslužek od predvajanja svojih del na radijskih in televizijskih postajah. Kot tak do nadaljnjega predstavlja edino možnost finančne varnosti za glasbenike, ki jih je ta kriza direktno  prizadela. Avtorski honorarji, ki bodo izhajali iz predvajanja v prihodnjih tednih, bodo mnogim glasbenikom pomagali v drugem delu tega, pa tudi v prihodnjem letu, ko bo za veliko število njih prav to še posebej pomembno, saj je jasno, da bodo finančne posledice današnjih razmer nepredvidljive in dolgotrajne.

Zato v imenu vseh svojih članov, Unison in njegovi ustanovitelji: HDS, HGU, HUZIP, HUOKU, HUIG, prijazno apelirajo na vse vas, glasbene urednike in lastnike radijskih in televizijskih postaj, da v svojem etru v prihodnjem obdobju poudarjeno predvajate izvedbe domačih avtorjev in izvajalcev ter skladno s svojimi zmožnostmi povečate predvajanje domače glasbe, različnih stilov in žanrov.

Poziv v celoti najdete tukaj.