Uspešno zatiranje piratskih spletnih strani v Rusiji

 

Vir: SLOTECH, Dare Hriberšek

Podjetje za informacijsko varnost Group-IB ocenjuje, da se bodo prihodki ruskih spletnih strani, ki nezakonito ponujajo pretok avtorsko zaščitenih vsebin letos zmanjšali za 27 %, na 63 milijonov ameriških dolarjev. To je prvič v zadnjih petih letih, da se je njihova dobičkonosnost - ta je ključni dejavnik njihovega pojavljanja - ne le obrnila navzdol, pač pa opazno zmanjšala. Lani so njihovi skupni prihodki po ocenah znašali okoli 87 milijonov, še leta 2015 pa le 32 milijonov USD.

 

 

Rusija je po dolgih letih obtožb, da v primerih kršenja avtorskih pravic gleda stran, pred leti začela prvič resneje zatezati primež z blokiranjem takih strani. Največ pa je k zatonu pripomogel lanski memorandum, ki so ga prostovoljno sklenili največji ponudniki spletnih iskalnikov, med njimi Yandex, Mail.ru, Rambler in Gazprom Media in s katerim so oblikovali indeks spornih spletnih naslovov, ki so nato umaknjeni iz rezultatov iskanja. Dogovoru se je pridružil tudi Google, ki pa si je pri cenzuriranju pridržal določeno mero diskrecije, zaradi česar si je prislužil že dve simbolični denarni kazni. Na črnem spisku je trenutno okoli 600.000 povezav. Dogovor je sicer nehal veljati prejšnji mesec, a so ga podjetja molče podaljšala do konca leta pod pogojem, da se v obliki zakonskega predloga še ta mesec znajde v zakonodajnem postopku pred parlamentom.

Dogovor je sicer močno zmanjšal obisk uporabnikov na piratskih straneh, tem pa so posledično upadli oglaševalski prihodki. Drugi razlog je, da so se ruske oblasti lotile tudi preganjanja spletnih igralnic in stavnic, torej ključnih oglaševalcev na takih straneh, pa tudi podjetij, ki so ponujala že predpripravljene pakete nelegalnih avtorskih vsebin in pripadajočih oglasov.

Glavna bitka pa Rusijo še čaka. Gre za odnos javnosti do prisvajanja avtorsko zaščitenih vsebin. Raziskava, ki jo je nedavno izpeljal ESET je pokazala, da samo 9 % Rusov raje uporablja legalne vsebine kot pa piratizirane. Tri četrtine jih kot razlog pri tem navaja visoke cene legalnih vsebin. Tudi pri Group-IB so letos zaznali simbolično, a vendarle 0,06 % povišanje iskalnih poizvedb za piratskimi filmi in TV serijami.