Večgeneracijski dogodek pol stoletja po Woodstocku

Vir: Reuters

Petdeset let po tem, ko je glasbeni festival v Woodstocku postal ena od prelomnic hipijske protikulture, bo letos avgusta na istem mestu dogodek, ki naj bi bil vreden te obletnice.

Center za umetnost Betel Woods je napovedal tridnevni festival »glasbe, kulture in skupnosti«, ki bo praznoval »zlato obletnico zgodovinskega kraja festivala Woodstock leta 1969«.

Center Betel Woods, neprofitna organizacija, ki ima v lasti veliko polje, kraj prvega festivala Woodstock, je na Facebooku objavil, da bo festival, od 16. do 18. avgusta 2019, 'pan-generacijski dogodek'.

Nastopajočih za zdaj še niso razkrili, načrtujejo pa koncerte "prominentnih umetnikov in vzhajajočih zvezd iz različnih žanrov in desetletij", pa tudi govore uglednih futuristov in izvedencev za nove tehnologije. Soorganizator festivala je podjetje Live Nation.

Woodstock iz avgusta 1969, ki je bil zapisan kot 'tri dni miru in glasbe', velja za enega ključnih trenutkov v glasbeni zgodovini in protikulturi šestdesetih let.

Foto: Matt Miller, The People of Woodstock 1969: The Photos

V nekaj več kot treh občasno deževnih dneh se je več kot 30 nastopov znanih glasbenikov - med njimi Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Who, The Band in Grateful Dead – zvrstilo brez odmora pred 400.000 glavo množico. Med njimi je bila večina brez vstopnice, utaborili pa so se kar na polju. Festival je bil dokumentiran v filmu iz leta 1970 „Woodstock“, ki je dobil tudi Oskarja.

Janet Huey, ki je pred petdesetimi leti plesala na polju v Bethelu, še hrani vstopnico z originalnega Woodstocka. Foto: Reuters

Številni glasbeniki, ki so pred pol stoletja pisali zgodovino, so danes žal že pokojni ‒ je pa kar nekaj takih, ki še vedno nastopajo, pa čeprav so že prekoračili 70. leto. Morda bodo na eni ali drugi jubilejni prireditvi nastopili Joan Baez, Roger Daltrey in Pete Townshend iz The Who, ter David Crosby, Neil Young, Graham Nash in Stephen Stills iz Crosby, Stills, Nash and Young.