Založba EMI naprodaj

Ena največjih globalnih založb EMI Music Publishing je naprodaj. Cena naj bi presegala 4 milijarde dolarjev, zanimanje za nakup pa je že potrdil Sony, ki že ima v lasti okoli 40 % založbe. EMI ima sicer pod svojim okriljem katalog, ki obsega 2.05 milijona skladb.

V poslovnih krogih so se že konec lanskega leta pojavile govorice, da naj bi bila založba EMI Music Publishing v kratkem naprodaj. Več deležnikov je založbo kupilo v letu 2012, in to za 2,2 milijardi dolarjev. Danes, po ocenah, zanjo pričakujejo več kot 4 milijarde. Prodajo sicer vodi Mubadala Investment Co., ki ima skupaj z drugimi delničarji v lasti 60 % založbe.

Sony bi povečal delež
Za nakup svojega konkurenta se zanima Sony, uradni postopki prodaje pa naj bi stekli konec junija. In zakaj jih zanima konkurenca? Sony ima že danes po ocenah v lasti skoraj 40 % EMI-ja, z nakupom pa bi postal večinski lastnik založbe, ki ima v svojem katalogu nekaj več kot 2 milijona skladb. 30 % delnic je pridobil leta 2012, še 10 % pa z nakupom zapuščine Michaela Jacksona. Sicer pa naj bi se za nakup založbe zanimal tudi Warner Music Group.

Vir: musicbusinessworldwide.com.