Zbogom Tom Petty

Glasbeni svet je nepričakovano izgubil še eno legendo. Poslovil se je ameriški rocker, kitarist in izjemni vokalist, Tom Petty. Umrl je po zastoju srca na svojem domu v Malibuju in kljub hitremu posredovanju medicinskih ekip ni dočakal ponedeljkovega jutra. Svet se ga bo spominjal po uspešnicah, ki jih je ustvaril s skupino The Heartbreakers in z njo pridal neizbrisen pečat zgodovini rock glasbe. Glasbeno pot je okronal s tremi grammyi.

Vzpon glasbene poti Toma Pettya se je začel v 70-ih letih, ko je s skupino The Heartbreakers ustvaril uspešnice American Girl, Free Fallin', Breakdown, Listen to Her Heart in mnoge druge. Skupino so leta 2002 sprejeli v Dvorano slavnih rokenrola. V svoji, 40 let trajajoči glasbeni karieri, je osvojil tri grammyje in prodal več kot 50 milijonov albumov. Grammye je prejel leta 1989 kot član ekipe Traveling Wilburys (njeni člani so bili še Bob Dylan, Goerge Harrison, Jeff Lynne in Roy Orbison ) za album Traveling Wilburys Volume One, leta 1995 je prejel drugega za prvega za najboljši moški rokerski nastop za You Don't Know How It Feels. Tretjega je prejel za video pesmi Runnin'Down a Dream.

Purist rokenrola
Letos mu je ameriška diskografska akademija, ki podeljuje grammye, podelila priznanje osebnost leta. Njen predsednik Neil Portnow je ob smrti Pettya dejal: "Tom je bil pravi purist rokenrola, tako v svoji glasbi kot v svojem upornem duhu. S Heartbreakersi, njegovimi nalezljivimi kitarskimi rifi, uporniško osebnostjo in inovativnimi besedili nam je prinesel nov pogled na rokerske tradicije in podal uvod v legendarno kariero in nekaj najbolj nepozabnih pesmi zadnjih štirih desetletij."

Borec za avtorske pravice
Tom Petty je bil znan kot neomajen zagovornik avtorskih pravic. Leta 1979 je bil vpleten v pravni spor, ko je bila založba ABC Records prodana založbi MCA Records. Ostro je nasprotoval temu, da bi bil brez dovoljenja "prestavljen" pod okrilje druge založbe. Leta 2015 sta Tom Petty in Jeff Lynne prejela 12,5 odstotka prejemkov, ki jih je za pesem Stay With Me prejel Sam Smith, dodali pa so ju tudi kot avtorja pesmi. Njegova pesem je v več delih podobna Pettyjevi I Won't Back Down.

Glasbeni svet mu je v preteklih dneh izrazil globoko spoštovanje:
Alice Cooper: "Tako redko najdeš nekoga, ki v tem poslu uživa tako vsesplošno spoštovanje."
Bob Dylan: "Tom je bil izjemen človek. Odličen glasbenik, poln luči, prijatelj in nikdar ga ne bom pozabil."
Sheryl Crow: "To je nevzdržno. Najprej Vegas, zdaj pa je preminil še veliki glasbeni junak. Toliko veselja si nam prinesel, @tompetty. Pogrešali te bomo. Zdi se, kot da je danes glasba zares umrla."
Eric Clapton: "Šokiran sem in užaloščen nad novico o Tomovi smrti. Tako velik del naše glasbene zgodovine je, nikdar ne bo več takega, kot je on. "Grozna novica o #TomPetty Velika izguba. Danes je žalosten, žalosten dan. RIP."

Povzeto po: rtvslo.si
Foto: Billboard.com